torsdag 4 juni 2009

Lambert till Turkiet: Lös den kurdiska frågan via dialog


EU parlamentariker och viceordförande för parlamentsgrupperingen EFA i EU parlamentet, Jean Lambert menar att andra aktörer bör delta i den politiska dialogen för en lösning av konflikten mellan kurder och Turkiet. Den turkiska staten bör enligt Lambert erkänna DTP som det kurdiska folkets politisk-diplomatiska legitimitet. Därmed bör förtrycket gentemot DTP genast avvärjas. För en lösning av konflikten behövs en ömsesidig vilja om fred. Turkiet bör därför frige de arresterade DTP medlemmarna omedelbart och upphöra med det förtryck som brukas mot kurdiska politiker och föreningsföreträdare. För en lösning av konflikten krävs framförallt viljestyrka och helhjärtade intressenter menar Lambert.

Vidare menar Jean i sin reportage till Özgur Politika i Tyskland att båda sidorna bör vara medvetna om att öppenhet och tolerans är den enda säkra vägen till fred oavsett om man alltid uppnår fred eller inte.

Den turkiska militären torde genast lämna de kurdiska områdena och tillkännage vapenvila. Under de pågående fredsförhandlingarna bör Turkiet inse att militärens närvaro endast förvärrar situationen, men däremot vore frånvaron av militären i sig ses som ett steg mot fredsskapande.

Jean Lambert hänvisar till Nord Irland, där det existerar en legitimerad politisk styrka som kunde ställa militärmakten till svars och samtidigt kontrollera det utan ingrepp ifrån andra håll.

Slutliten påpekade hon på vikten av den roll som EU kunde inneha i fredsförhandlingarna. Aktörer såsom länder och andra rörelser som erfarit konflikter utav dessa slag bör därför delta i dialogen och skapa en säker plattform för en fortsatt demokratiskt och fredlig process för kurder.

Rojev.se

Inga kommentarer: